Rethymnon – ett sammandrag

Resan lider mot sitt slut och vi är påväg hem. Tyvärr hade vi ganska dålig flygtid hem då vi landade först 00:30 inatt. Innan vi nu sen hunnit hem till Åbo är klockan säkert närmare 03:00. Vilket betyder att jag kommer vara helt död imorgon…

Tänkte dock att jag skulle sammanfatta resan till Rethymnon och kanske komma med lite tips för den som har tänkt sig att besöka stället.

Hotellet + flyget

Vi bokade resan via Aurinkomatkat redan i janauri när det var resemässa. Vi fick ett riktigt bra erbjudande och betalade enbart 363 €/person för både hotell, flyg och busstransport från flygfältet.

Hotellet vi har bott på heter Marilyn. Vi hade ett rum med egna kokmöjligheter. Utrustningen höll bra standard för att vara grekiskt. Micro, vatten- och kaffekokare, diskborste och t.o.m. fairy fanns det att använda.

Sängarna och dynorna får också godkänt. Det enda minuset med rummet var att balkongen vette mot en lekplats/litet fun center för barn. Vilket gjorde att det var ganska mycket stohej också sent in på natten.

Hotellet ligger helt vid stranden och har en superliten pool. Totalt sätt får hotellet 4/5 poäng av oss.

Staden/stället

Vi föredrar ju helst mindre städer/byar. Dock har vi sett många av öarna som charterbolagen åker till så i år fick destinationen bli denna.

Nu kan jag ju inte säga att vi skulle ha utforskat stadens alla hörn och kanter. Vi har nu främst strosat runt lite här och där. Det finns dock massor att se, göra och utforska här om man så vill. Massor av butiker, café, restauranger, gym, minigolf, vattensport, beachbarer, dags spa, riktiga marketar, utflykter osv.

Möjligheterna är alltså många och vi har enbart sett en del av staden. Vi har gått längs med den långa strandpromenaden, gjort ett kort besök till gamla stan, åkt på en bussutflykt och besökt en annan by i närheten.

Höjdpunkten på resan var nog resan till Elafonissi som jag skrev om i tidigare inlägget.

Maten

Vi åker ju främst till Grekland tack vare den goda mat. Varje år funderar vi om vi t.ex. borde åka till Kroatien, Mallorca eller något annat ställe än Grekland. Men längtan efter den grekiska maten blir ändå alltid så stor att valet allt som oftast endå faller på Grekland.

Maten här i Rethymnon var både god och förmånlig. Nu äter vi ju främst grekisk mat, så kan tyvärr inte uttrycka mig om turistmaten. Dock finns det burgare, schnitzlar, pizza och pasta på nästan alla ställen.

De restauranger vi åt på och som kan rekommenderas är:

Kandavlos

Stället ligger lite ovanför strandgatan och erbjuder en mysig inredning och goda gyros pitan + lite allt möjligt annat. Förmånligt. Vi åt här totalt tre gånger.

1+1

Restaurangen låg ganska nära vårt hotell. Fullt på folk. Maten och servicen var bra. Kan hända att man inte kommer in om man råkar komma i värsta rusningstiden kl.20-22.

Mediterranean

Här åt vi fyra gånger under resans gång. Väldigt mysigt ställe, bra service och god mat. Priserna var också väldigt bra!

Övrigt

Vi fick också uppleva Caretta Carettas kläckningar och vandring ner mot vattnet. Det var häftigt.

Vi besökte även Kinesis gym. Ett helt ok utrustat gym i bra skick. Kostade 7 €/person.

Att resa som gravid kan säkert göra många fundersamma t.ex. vad som kommer till maten. Jag var ganska hispig när vi for till Lesbos i juli, men nu frågade jag inte ens om t.ex. tzatsikin var pastöriserad… Jag åt också sallad, frukt och saganaki helt fritt.

Listar här några plus och minus med resan:

+ Många möjligheter till utflykter, mat och sysselsättning

+ Varmt i vattnet

+ Relativt bra standard på hotellet

+ Förmånlig mat

– Flygtiderna

– Strand med tidvis stora vågor

– Stor stad med ganska långa avstånd, speciellt från vårt hotell in till gamla stan

Nu väntar en höst med en hel del program!

Elafonissi – worth a visit

Vilken dag!

Tidig väckning. Bussen plockade upp oss 7.30 och tog oss till Elafonissi. Sista biten av vägen var verkligen slingrig och erbjöd mycket vackra vyer. Bussresan tog ca 2,5 timmar, men resan var värd tiden det tog.

Jag har länge velat till Elafonissi, så när vi nu engång är på Kreta tänkte jag att vi måste passa på. Resan kostade 20 €/person och vi har hade en mycket bra guide med på resan. Det finns massor med researrangörer i Rethymnon som erbjuder dessa dagsresor. Vi valde att åka med Klados Travel.

Jag hade förberett mig på att det skulle vara hundratals människor på stranden. Men jag hade läst att det lönar sig att gå över till ön Elafonissi och välja där ett lugnare ställe. Gissa vilken lyx vi hade som hittade en helt egen liten plätt och strand att vara på.

Vattnet är kristallklart vid Elafonissi och sanden är på sina ställen ljusrosa. Jag rekommenderar verkligen ett besök till Elafonissi. Tänk dock på detta:

  • Vill du ha lugn och ro, gå längre ut på ön
  • Ta med egen dricka och snacks, utbudet är begränsat på stranden
  • WC möjligheterna är lite begränsade och väldigt få med tanke på antalet besökare
  • Det är svårt att hitta skugga om man inte vill hyra solstol och parasoll
  • Solstolarna och parasollen finns där det finns mest människor

Jag passade också på att snorkla lite. Såg några riktigt fina fiskar.

Kreta – Bali

Vaknade upp till en väldigt blåsig dag här på Kreta. Vi valde att idag ta bussen till en by ca 30 km från Rethymnon, byn Bali. Bussen kostade 3,80 € per man enkelresa, vilket kändes rimligt. Jag hade läst på förhand att det skulle finnas fyra olika stränder vid Bali, varav den som var längst bort var den som tilltalade mig.

Väl framme konstaterade vi dock att det var väldigt mycket folk överallt. Stränderna var smockade med solstolar och vi fick inte plats på stranden längst bort (KARAVOSTASIS BEACH). Eftersom ingen av oss direkt trivs med att ligga som packade sillar så gick vi tillbaka mot början av byn och simmade där och låg en stund i solen.

Byn var annars väldigt mysig och det fanns flera restauranger att välja mellan. Vi åt lunch på Taverna Livadi. Grekisk sallad, saganaki, friterad zuccini och tzatziki 👌

Efter vår lilla utflykt visade FitBiten ikväll 21 000 steg. Någon kanske funderar hur detta går ihop med graviditeten… Men jag mår fint. Kan dock känna spänningar och ömhet i magen nu som då. Är dock väldigt tacksam över att jag mår så bra att jag kan njuta av resan helt som vanligt! Fast ouzon och retzinan har jag fått stå över i år…

Rethymnon – vi är här nu

Igår landade vi i Hania, bussen tog oss till hotellet i Rethymnon. Väl framme var klockan redan så mycket att vi valde första bästa restaurang som låg precis vid hotellet. Costa Costa taverna. Åt en gudomligt god grekisk sallad och lite moussaka.

Efter maten blev det raka vägen i säng.

De senaste åren har jag blivit värdelös på att förbereda mig för resorna. Jag packar väskan några timmar innan start och vet knappt vart jag är påväg. Tidigare packade jag alltid i god tid och hade på förhand tagit reda på information om resemålet. Det jag längtar mest efter med den här semestern är att utforska Rethymnon och närmiljön utan några måsten. Den här första dagen får gå åt att lära känna kvarteten runt hotellen och jaga efter bra matställen.

Vi har ingen frukost på hotellet, utan fixar själv det som vi vill ha. Jag föredrar nästan detta i Grekland, eftersom frukostarna sällan motsvarar det som vi tänker oss när vi tänker hotellfrukost. Åtminstone inte på de hotell vi brukar bo på.

Idag har vi främst storsat runt i staden för att lite läsa av vart vi riktigt hamnat. Här verkar finnas bra matställen, Fish Spa (som jag sett framemot) och mycket mer shoppinggrejer än vad vi skulle behöva. Vattnet här är också varmt, så varmt att till och med H trivs en längre stund…

Imorgon hoppar vi troligtvis på bussen till Bali. Där verkar finnas mysiga stränder.

Dags att packa väskan igen

Det finns ju en hel del att ta igen här på bloggen. Det har varit bröllop och diverse resor, sommar och såklart den första tiden av resan mot att bli en familj. Men vi måste ta en sak i taget.

Imorgon bär det av på resa igen. Årets andra Greklands semester. Den här gången åker vi till Rethymnon på Kreta. Skall bli roligt att besöka ett nytt ställe igen. Tror egentligen Rethymnon som stad är lite för stor för oss. Vi föredrar ju främst mindre byar. Men den här gången blev resemålet nu sen ändå detta.

I juli var vi till byn Petra på ön Lesbos. Kan verkligen rekommendera den byn/ön åt sådana som vill se genuint grekiska platser, god mat och lugn och ro.

Det kan hända att det här blir vår sista längre resa innan bebisen anländer i februari. Vi har dock redan preliminärt bestämt att vi kommer åka iväg nästa sensommar/höst. Den här hösten kommer vi troligtvis enbart att göra kortare resor till Stockholm, Tallinn och så är jag också lite sugen på Krakow.

Skall försöka uppdatera lite från Rethymnon!

En liten hemlighet

Skrivet 6.8.2019 (vecka 13)

Igår var den stora dagen vi (speciellt jag) hade väntat på i en evighet kändes det som. Dagen då vi fick se ett tickande hjärta och en sprallig liten filur på skärmen. Väntan sedan 4.6 har varit låååång.

Eftersom jag knappt haft några symptom eller en mage som börjat puta så har jag tidvis haft svårt att tro att det verkligen bor någon i min mage. Men nu har vi det bekräftat och allt ser så bra ut som det kan vid det här laget. Jag är alltså enormt lättad, speciellt som den ångestperson jag är.

Nu gäller det att njuta av alla dagar som jag får må bra och längta och vänta till nästa ultraljud som blir i slutet av september.

Ja, ni läste rätt. Vi skall bli föräldrar och jag har tänkt försöka dela och dokumentera mina tankar kring detta.

I februari 2020 blir vi två tre ❤