Det stora bröllopsinlägget

Bättre sent än aldrig sägs det ju. För att inte glömma bort hela bröllopsprocessen och de fina dagarna vi fick, tänkte jag göra ett större inlägg om vårt bröllop. Lite om planeringen skrev jag tidigare i detta inlägg.

Många bygger upp stora förväntningar och drömmar kring sin bröllopsdag. Jag hade verkligen inga speciella förväntningar, utan ville att dagen skulle vara sådan att vi båda njöt och att våra gäster trivdes. Vi ville att allting skulle vara avslappnat och naturligt, vilket kan vara väldigt svårt att uppnå vid dylika tillställningar. Det som jag dock var mest nervös över var själva ceremonin.

Vi gifte oss den 5.4.2o19 i magistraten i Åbo. Valet av plats var ju kanske inte det mest romantiska, men eftersom vi ville gifta oss på en fredag och hålla festen för släktingarna då, blev det här den enklaste lösningen. Det som jag var mest nervös över var utrymmet vi skulle vigas i, eftersom vi ändå ville att alla ca 20 inbjudna gäster skulle rymmas in. Vi fick planera innehållet till ceremonin lite själv, vilket vi är tacksamma över. Personen som vigde oss var trevlig och tillställningen blev väldigt intim och mysig, precis som vi ville ha den!

Det var aningen spännande att vänta på vigseln
Fru och Herr

Efter ceremonin körde vi alla iväg till Kurala bybacke i Åbo, närmare bestämt Kahvila Omena ja Kaneli som vi hade valt som festställe för släktingarna till fredagen. Vi hade fått välja meny själv och stället var verkligen mysigt. Maten avspeglade oss ganska bra, grekisk sallad, oliver, hummus, rostbiff, maltlimpa, fisk osv.

Dukningen i Kahvila Omena ja Kaneli

Vi åt, umgicks och det hölls några tal. Min mamma och syster hade dessutom hittat på en liten lek åt oss, vilket var roligt. Mottagningen för släktingarna var passligt lång och maten verkligen god. Före alla gick hem samlades vi för en gemensam bild och tog också andra bilder utanför den gamla byggnaden.

Min pappa håller tal
Vi var ganska överens om det mesta…
Dags att visa var skåpet skall stå

Lyckliga och tacksamma avslutade vi fredagens firande med att möta upp min mamma, H:s pappa och sambo för några drinkar. Dagen hade blivit så mycket bättre än vi någonsin hade hoppats på och vi hade dessutom ännu en dag av festligheter framför oss. För att krona den första festdagen avslutade vi med Hesburger. Lyx.

På lördagen vaknade vi utvilade och glada till solsken. Vem hade vågat tro att vi skulle få relativt bra väder i början av april när det ännu veckan före hade sett ut att bli väldigt dystert väder?

Det var dags att ta vårt bröllopscrew och åka till Villa Järvelä för att ställa i ordning inför kompisfesten. Vi hade inga bestmans eller brudtärnor, utan istället hade vi ett litet team av kompisar som hjälpte oss kring planering och praktiska saker. Utan dem skulle festen inte alls blivit lika bra. Villa Järvelä var verkligen ett kap, stället var så stämningsfullt och perfekt för den mängd människor som vi var. Dukningen fixade vi själva på plats och hade i förväg pysslat med kort och sittordningar. Alla blommor för dagen hade jag transporterat med tåget från Karis och blombutiken Tusensköna. Det var viktigt för mig att ha en person som jag litar på att laga min brudbukett, och jag kunde inte ha varit nöjdare.

Dukningen som vi själva fixat
Solen sken och lite is låg kvar på sjön
Platsen var verkligen så stämningsfull

Innan själva festen hade vi en fotografering med H:s pappa. Vi valde att inte ha en utomstående fotograf dels för att det kostar en del och dels för att ingen av oss kanske är så ivriga på att posera och ta ”påhittade” bilder. Solen gjorde det lite svårt att fotografera i, men en del lyckade bilder fick vi ändå.

Vi fick gå lite runt för att hitta olika platser att fotas på
Dagens kanske mest lyckade bild

Vi hyrde festlokalen men fick ordna med mat och dryck själva, vilket var ett av kriterierna då vi valde festlokal. Det mesta i dryckesväg hade vi fixat en dag i Tallinn och maten beställde vi från Pub Niska i Åbo. Utöver det hade vi mango-cheesecake till efterrätt som jag själv hade lagat och diverse snacks till kvällen/natten. Min bror och hans flickvän hjälpte till med det praktiska kring att få maten till festplatsen och hjälpte också annars till ”i köket” under kvällen.

Liten men lyckad godisbuffé
Pizza-time

Kvällen var verkligen lyckad på alla sätt och vis. Den innehöll kärlek, dans, mat, god dryck och lite galenskaper. Vi båda var starkt av den åsikten att det var en superlyckad fest. Att bara kunna slappna av till 100 % på sitt eget bröllop tror jag tyvärr inte är allt för många förunnat. Att avsluta kvällen kl.01.00 passade mig perfekt. Drog på mig mjukiskläderna, plockade undan det värsta och plockade våra saker i bilarna och fick sedan skjuts hem med H:s pappa. De andra drog iväg till krogen ännu en sväng. För någon kan detta låta helt galet, men det var verkligen skönt att få krypa ner i sängen efter två underbara dagar!

Det vi också är väldigt glada och nöjda över är att budgeten (som var ca 3 000 €) också höll. Budget och pengar kring ett bröllop kan vara ett väldigt känsligt ämne. Personligen så är jag av den åsikten att en lyckad fest inte alltid är fast i hur mycket något kostat. Jag har förståelse för dem som verkligen vill satsa stora summor pengar på sitt bröllop, själv sätter jag hellre mina besparingar på t.ex. resor eller andra upplevelser.

Det finns så många fina bilder från våra två festliga dagar. Men jag kan inte börja ladda upp dem alla. Med jämna mellanrum skrollar jag igenom bilderna och drömmer mig tillbaka till dagarna i april…

Så levde de lyckliga i alla sina dagar…<3